Mietityttääkö sinua joku teknologiaan ja ihmissuhteisiin liittyvä tilanne? Turv@verkko-hanke vastaa teknologiaan liittyviin kysymyksiin Naisten Linjan nettikirjepalvelun kautta, kun lisäät kirjeesi otsikkoon tunnisteen “TURVAVERKKO”.

Onko poikaystävälläni oikeus nähdä viestini?

“En tiedä onko kyse väkivallasta, mutta poikaystäväni on viime aikoina alkanut käyttäytyä oudosti. Hän on mustasukkainen esimerkiksi siitä, että vietän liikaa aikaa somessa. Hän on sanonut, ettei hän tykkää siitä, että keskustelen pitkään ystävieni kanssa whatsapissa ja nauran, eikä hän saa nähdä mitä kirjoitan. Hän myös sanoo, että se on ikään kuin pettämistä, etten kerro mitä viestittelen joidenkin ystävieni kanssa. En tiedä, mitä pitäisi ajatella. Toisaalta ymmärrän hänen ajatuksia siitä, että hänelle tulee paha mieli, kun en kerro hänelle mistä puhumme. Mutta toisaalta minusta tuntuisi väärältä kertoa ystävieni asioita hänelle. Onko se normaalia, että pariskunnilla tulee näistä asioista riitaa ja petänkö poikaystävääni, jos tapaan ja pidän yhteyttä näihin ystäviini hänen mielipiteestään huolimatta?” Terveisin, Huolestunut

Turv@verkko-hanke vastaa:

Hyvä Huolestunut,

Suuret kiitokset kysymyksestäsi. On hienoa, että pyysit apua mieltäsi painavaan asiaan ja otit yhteyttä Naisten Linjalle. Kerrot kirjeessäsi, ettei poikaystäväsi pidä siitä, että vietät aikaa ystäviesi kanssa whatsappin välityksellä. Kerrot myös, että hän painostaa sinua näyttämään ystäviesi kanssa vaihdettuja viestejä ja sanoo yksityisyyden vaalimisen olevan pettämistä.

Parisuhteessa molemmilla osapuolilla tulisi olla oikeus omaan tilaan, aikaan, yksityisyyteen – ja omiin ystäviin! Rajojen asettaminen ja rajojen kunnioittaminen ovat keskeisessä roolissa kaikenlaisissa ihmissuhteissa. Omista rajoista kiinni pitäminen ei ole pettämistä. Sinulla ei myöskään ole velvollisuutta todistella luotettavuuttasi kumppanillesi esimerkiksi näyttämällä hänelle viestejäsi, selitellä jatkuvasti toimiasi tai vastaamalla hänen puheluihinsa ja viesteihinsä vihanpurkauksen pelossa.

Teknologia saattaa hämärtää rajoihin liittyviä kysymyksiä, mutta samat toimivan ihmissuhteen lainalaisuudet koskevat myös teknologian välityksellä tapahtuvia asioita. On tärkeää, että parisuhteessa on tilaa keskustella siitä, miltä kunkin osapuolen digitaaliset rajat näyttävät eri tilanteissa ja erilaisten sosiaalisen median alustojen tai laitteiden kohdalla.

Haluan korostaa sitä, ettei poikaystävälläsi ole oikeutta…

  • syyllistää sinua siitä, ettet näytä hänelle viestejäsi

  • pyrkiä rajoittamaan ystäviesi kanssa viettämääsi aikaa whatsappissa tai reaalimaailmassa

  • kontrolloida sitä kenen kanssa vietät aikaasi netissä tai reaalimaailmassa.

Sinun ei tulisi tuntea syyllisyyttä siitä, että pidät kiinni yksityisyydestäsi tai vietät aikaa ystäviesi kanssa. Ystävyyssuhteiden vaaliminen on tärkeää ja ystävät ovat usein elinikäisiä.

Turvallisessa parisuhteessa asioista – esimerkiksi teknologian käytöstä – voi keskustella varomatta puolison suuttumusta tai mykkäkoulua. Epäterveessä parisuhteessa toinen osapuoli ryhtyy muuttamaan käytöstään joko tietoisesti tai huomaamattaan kumppanin voimakkaiden reaktioiden pelossa. Molempien tulisi avoimesti voida kertoa omista tarpeistaan ja toiveistaan. Digitaalisten rajojen määrittelyyn kuuluu turvallisessa ja kunnioittavassa ilmapiirissä tapahtuvaa neuvottelua ja kompromissien tekemistä. On tärkeää, että kuulostelet ja kunnioitat omia rajojasi ja puhut niistä poikaystävällesi. Sinun tai kumppanisi ei missään tilanteessa tule suostua asioihin, jotka eivät tunnu hyvältä. Painostaminen, syyllistäminen, kontrolloiminen ja manipulointi ovat sen sijaan henkistä väkivaltaa.

Kun pidät ystäviesi kanssa käydyt keskustelut yksityisinä, kunnioitat samalla myös ystäviesi digitaalisia rajoja. Ehkä voi olla hyvä keskustella viestien yksityisyyteen liittyvistä kysymyksistä myös heidän kanssaan. Et todennäköisesti halua, että sinun lähettämiäsi viestejä näytetään muille ilman lupaasi.

Haluan vielä kiittää sinua yhteydenotostasi. Kannustan sinua keskustelemaan mieltäsi painavista asioista myös luotettujen ystävien ja perheenjäsenten kanssa. Voit olla myös yhteydessä Naisten Linjan päivystysnumeroon 0800-02400 ma-pe klo 16-20 ja la-su 12-16. Puhelu on maksuton ja luottamuksellinen.

Aurinkoista syksyn jatkoa!

Naisten Linjan päivystäjä