Väkivallasta toipuminen

Toipuminen vaatii salaisuuden jakamista. Että sanoitat itse – puhut äänen tai kirjoitat omia ajatuksiasi. Kun olet antanut kokemuksellesi nimen, olet ottamassa tilannetta haltuusi. Kun olet löytänyt oman tapasi puhua kokemuksistasi, huomaat, että saat voimia sen pohtimiseen, mitä seuraavaksi. Jo se ensimmäinen askel on askel kohti uutta elämää.

On tärkeää, että sinulla on joku, joka kuuntelee ja uskoo sinua. Hän haluaa edistää toipumistasi eikä vähättele kokemustasi. Luotat häneen. Tällainen ihminen voi löytyä lähipiiristäsi. Joskus on hyvä jakaa kokemus myös ulkopuolisen ihmisen kanssa.

Väkivallasta selviytyminen on monivaiheinen tie. Ensin epäilet, että kaikki ei ole kunnossa. Pohdit onko kokemuksesi väkivaltaa vai ei. Jossain vaiheessa havahdut ja ymmärrät, että sinua on kohdeltu väärin. Ajattelet, että jotain on tehtävä, ehkä etsit tietoa auttavista tahoista tai kerrot huolistasi jollekin. Usein päätöksen kypsyttely kestää: häilyt varmuuden ja epävarmuuden välillä.

Ongelma pitää tunnistaa, ennen kuin sen voi ratkaista. Kun olet antanut kokemuksellesi nimen, sen käsittely voi alkaa. Pelko ja suru ovat läsnä, joskus myös viha. Syyllisyyden tunteet ovat yleisiä, vaikka väkivalta on aina tekijän vastuulla. Monet reagoivat kehollaan ja saattavat voida pahoin, kärsiä sydämen tykytyksestä ja unettomuudesta. Keskittyminen voi olla vaikeaa. Tämä on raskas, mutta tärkeä vaihe.

Kun saat varmuutta, olet valmis toteuttamaan muutoksia elämässäsi. Pystyt pitämään päätöksistäsi ja vapaudestasi kiinni. Mennyt saa uuden muodon. Olet uhrin sijaan selviytyjä.

Lopulta huomaat että kaikesta huolimatta olet saanut enemmän kuin menettänyt. Olet saanut elämäsi takaisin. Olet elossa, teet asioita joita nautit. Pelko ei lamauta, olet vapautunut syyllisyyden tunteista. Päätät itse asioistasi. Tunnet itsesi paremmin kuin ennen. Olet vapaa.

Naisten Linjalla tiedämme, mitä toipuminen vaatii. Se vaatii tilan antamista, kuuntelemista. Annamme sinulle keinoja ahdistuksen ja pelkojen hallintaan, ohjeita turvallisuutesi parantamiseksi. Sellaisen tuen antamista, jota itse tunnistat tarvitsevasi. Teemme toipumisesta totta – yhdessä sinun kanssasi.