Väkivallan seuraukset

“Vetäydyin sosiaalisista tilanteista, muutuin kotona hiljaiseksi hissukaksi ja häpesin sekä itseäni että kumppaniani. En uskaltanut ilmaista tunteitani ja hiljalleen lopetin myös positiivisten tunteiden ilmaisun.”

“Puolisoni terapiasta ja saamastaan tuomiosta huolimatta väkivalta jatkui – se vain muutti muotoaan. Tönimisen, lyömisen ja kuristamisen sijalle tuli seksuaalisen väkivalta ja alistaminen. Paloin yksinkertaisesti loppuun. Mielenterveyteni järkkyi ja menetin työkykyni.”

Väkivallan jälkeen todellisuus on erilainen kuin ennen sitä. Väkivalta vaikuttaa aina hyvinvointiin, vaikka siitä ei olisi jäänyt fyysisiä jälkiä tai vammoja. Yksittäinenkin vakava tapahtuma voi aiheuttaa pitkäkestoisia seurauksia eli trauman. Mitä pitempään väkivalta jatkuu, sitä vakavampia sen seuraukset ovat. Jos olet kokenut väkivaltaa usein, olet kokenut kriisin toisensa perään. Toistuvaa väkivaltaa kokeva löytää erilaisia keinoja selvitä tilanteessa, mutta mieli ei totu siihen. Väkivalta ei lakkaa vahingoittamasta sinua, vaikka se olisi jokapäiväistä.

Väkivalta vaikuttaa minäkuvaasi eli siihen, millaisena ihmisenä pidät itseäsi. Kaikki se arvokas ja ainutlaatuinen, mistä itsessäsi pidät, saattaa kadota. Voit kokea itsesi alistuneeksi, masentuneeksi ja apaattiseksi. Et ehkä jaksa pitää yhteyttä ystäviisi tai huolehtia lapsistasi. Jotkut kokevat ihmisarvonsa himmenneen väkivallan seurauksena.

On tärkeää huomata, että nämä tunteet ja ajatukset ovat väkivallan seurauksia, eivät sen syitä.