Seksuaalisuutta loukkaava väkivalta

”Riidan jälkeen hän haluaa aina sovintoseksiä. Onhan siihen suostuttava, koska kieltäytymisen seurauksia en halua edes arvata. Olen kuin ei mitään.”

”Mietin, onko minun pakko suostua? Mikä oikeus hänellä on lääppiä minua tavatessamme? Julkisella paikalla puristelu ja vihjailu on noloa. En koskaan ole itse ehtinyt ilmaista omaa haluani, sillä mies haluaa minua koko ajan.”

Sinulla on oikeus päättää itse omasta kehostasi ja siitä, kuka sinuun saa koskea ja miten. Seksuaalisuutta loukkaavassa väkivallanteossa tekijä tai tekijät eivät kunnioita uhrin oikeutta päättää itse omasta seksuaalisuudestaan. Tunnistat itse sen pisteen, missä et enää saanut päättää itse – ja missä et siis ollut enää itse vastuussa siitä, mitä tapahtui. Se että olet aikaisemmin harrastanut seksiä tekijän kanssa, ei anna lupaa painostukseen tai väkivaltaan.

Seksuaalinen itsemääräämisoikeus ei hupene humalaan. Mikään pukeutumisvalinta ei vähennä sitä. Vammaisilla ja vammattomilla naisilla on samanlainen oikeus päättää itse, millaista seksiä haluavat tai eivät halua.  Sinulla on oikeus ilmaista sukupuoli- ja seksuaali-identiteettiäsi pelkäämättä häirintää tai väkivaltaa. Vastuu väkivallasta on yksin tekijällä.

 

Seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa on esimerkiksi:

  • seksiin painostaminen uhkailemalla, manipuloimalla tai kiristämällä
  • painostaminen sellaiseen seksiin, jota et halua
  • ahdistava koskettelu tai epätoivottu seksuaalinen huomio
  • seksin kuvaaminen tai kuvien julkaisu ilman lupaa
  • sammuneeseen  tai nukkuvaan kajoaminen
  • seksuaalinen väkivalta pelkotilaa hyväksikäyttämällä
  • raiskaus

Mikäli suostumus seksuaaliseen kanssakäymiseen puuttuu, kyseessä on väkivallanteko. Jos suostumus on saatu uhkailemalla tai painostamalla, kyseessä on väkivalta. Myös teot, joista ei jää fyysisiä vammoja, haavoittavat syvästi.

 

Seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa ei ole aina helppo tunnistaa. Yksi keino on miettiä, mitä tapahtuu, jos kieltäydyt? Oliko sinulla tilaisuutta kieltäytyä? Tuntuiko sinusta, että tilanne ei ollut sinun hallittavissasi? Pelottiko sinua?  Seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa kokeneen voi olla vaikea luottaa ihmisiin. Älä anna kokemuksen nujertaa itseäsi. Kaikesta on mahdollista toipua. Puhu huolistasi. Kirjoita. Älä jää yksin.

Ota yhteyttä Naisten Linjaan!