Turvaohjeita

Vastuu väkivallasta on väkivallantekijällä.

Väkivaltaisessa suhteessa olevan kannattaa kiinnittää huomiota omaan turvallisuuteensa.

Turvallisuuden kannalta tärkeää on väkivaltatilanteen ennakointi. Useimmiten lähisuhdeväkivallan kohde oppii tunnistamaan väkivallan tekijän toimintamallit. Jotta toiminta väkivallan uhatessa tai itse tilanteessa olisi mahdollisimman tehokasta ja turvallista, kannattaa käydä mielessään läpi toimintamallit. Suunniteltaessa on tärkeää kartoittaa tavat, jolla väkivaltaisesta tilanteesta pääsee poistumaan (muun muassa liikennevälineet ja poistumisreitti) ja miettiä mitä poistumisen jälkeen aikoo tehdä: mitä tavaroita ja asiakirjoja tarvitsee mukaansa sekä ottaako yhteyttä viranomaisiin. Seuraavien kohtien avulla voi miettiä omia toimintamalleja mahdollisessa väkivaltatilanteessa.

Osaatko tunnistaa puolisossasi tai läheisessäsi väkivallan alkamisen merkit? Yritä päästä lähtemään ulos ennen väkivallan alkua, kun havaitset nämä merkit.

 • Mieti mikä on nopea ja turvallinen poistumistie kotoa. Voiko ikkunoista poistua? Mitä ovea on hyvä käyttää, jos ovia on useampia?
 • Mikä on turvallinen huone, johon voit siirtyä ennakoidessasi väkivallan alkavan? On hyvä valita huone, jossa on poistumistie (siis ei ikkunaton vessa tai sauna) ja jossa ei ole teräaseita (keittiö).
 • Väkivallan uhatessa asetu niin, että pääset poistumaan huoneesta helposti ja sinun ja väkivallan tekijän välissä on esimerkiksi jokin huonekalu.
 • Kehitä itsellesi rutiini, jonka varjolla käyt ulkona myös normaalioloissa. Rutiini voi olla esimerkiksi koiranulkoiluttaminen, lumityöt, lenkkeily, tupakointi tai kaupassa käynti. Kun uskot väkivallan alkavan, poistu kotoa.
 • Puhelimen pikavalintaan kannattaa tallentaa hälytyskeskuksen (112) numero. Uhkaavassa tilanteessa voit aina soittaa hätänumeroon.
 • Voit varautua pakenemaan nopeasti kotoa pakkaamalla valmiiksi laukun, johon laitat vara-avaimet autoon ja kotiin, rahaa, puhelimen, lääkkeet, hygieniatarvikkeita, tärkeät asiakirjat tai kopiot niistä (reseptit, verkkopankkitunnukset, vakuutusasiakirjat, neuvolakortit, palkkatodistukset) ja vaihtovaatteet (myös lapsille).
 • Mikäli sinulla ei ole valmiina laukkua nopean poistumisen varalle, ota väkivaltatilannetta ennakoidessasi lompakko, avaimet, lääkkeet ja henkilöpaperit lähettyville. Muista kuitenkin, että kaikkein tärkeintä väkivallan uhatessa on oma turvallisuus.
 • Jos joudut lähtemään kotoa väkivallan takia, ota lapset mukaasi.
 • Muista että raha ei ole este turvakotiin hakeutumiselle. Tarvittaessa saat taksimatkaan tukea turvakodista.
 • Kerro luotettavalle läheiselle tilanteestasi ja siitä, että saatat joutua joskus pakenemaan yllättäen kotoasi. Kysy, voivatko he auttaa sinua tällaisessa tilanteessa. Jos mahdollista, kerro naapureille tilanteestasi ja pyydä heitä soittamaan yleiseen hätänumeroon tarvittaessa.
 • Jos luulet, ettet voi ottaa lapsia mukaasi paetessasi väkivaltaista tilannetta, kerro heille etukäteen, että saatat joutua lähtemään kotoa yllättäen.
 • Jos et pääse poistumaan väkivaltatilanteesta, suojaa käsillä päätäsi ja vatsan seutua. Kannattaa huutaa apua, väkivallan kohteella ei ole mitään hävettävää!

Muista, että voit aina ottaa yhteyttä oman kuntasi sosiaalitoimeen. Sosiaalipäivystystä järjestetään ympärivuorokautisen kiireellisen ja välttämättömän avun turvaamiseksi. Palveluun saa yhteyden ympäri vuorokauden ja kiireellisiä palveluja on saatavissa kaikkina vuorokauden aikoina. Sosiaalipäivystyksen apu on asiakkaalle maksutonta. Jokaisella kunnalla on oma sosiaalipäivystysnumero, johon voi ottaa yhteyttä. Lisätietoja löydät laittamalla Google-hakuun: oma asuinkuntasi ja sosiaalipäivystys. Esimerkiksi Helsingin sosiaalipäivystyksen numero on 0206 96006.

Teknologiaan liittyviä ohjeita ja vinkkejä löydät täältä.

Kuinka toimia, jos epäilet, että puolisosi vakoilee tilejäsi tai laitteitasi?

Jos sinulla on epäilys, että sinua vakoillaan, luota omaan intuitioosi.

Paranna yksityisyyttäsi vaihtamalla salasanat ja ottamalla käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen. Arvioi tilanne kuitenkin huolellisesti, sillä joissain tilanteessa yksityisyyden lisääminen saattaa kasvattaa väkivallan riskiä.

Älä viestittele tai lähetä sähköpostia mahdollisista eroaikeista ja eron tarkasta ajankohdasta läheisille tai viranomaisille, jos on vaara, että puolisosi pääsee käsiksi tileillesi. On parempi soittaa tai keskustella kasvokkain.

Opettele käyttämään nettiä ”yksityinen selaus” -tilassa ja poistamaan sivuhistoriasta riskialttiit sivut.

Varmista, ettei puhelimesi jaa sijaintitietoja (kamera mukaan lukien) ja bluetooth on pois päältä. Käy sovellusten yksityisyysasetukset huolellisesti läpi, ja poista turhat sovellukset.

Älä käytä salasanoissa mitään henkilökohtaista informaatiota. Mitä pidempi salasana, sen turvallisempi. Salalause on parempi kuin salasana.

Jos epäilet, että tietokoneellasi on vakoiluohjelma, vieraile riskialttiilla sivuilla esimerkiksi kirjaston tietokoneella.

Jos epäilet, että puhelintasi vakoillaan, hanki uusi turvallinen puhelin. Mitä vanhempi tai yksinkertaisempi malli, sitä vaikeampaa sitä on vakoilla.

Kerro tilanteestasi luotetulle ystävälle tai perheenjäsenelle. Hae apua ja muista, että vastuu väkivallasta on vain ja ainoastaan tekijällä.

Teknologiaan liittyviä ohjeita ja vinkkejä löydät täältä.